NECDET VAROL (1925- 29 Mart 2020)
Kanun sanatçısı, bestekar, şef, araştırmacı-yazar, eğitimci.
Necdet Varol 1925’te İstanbul Kireçburnu’da doğdu. İlk-orta tahsilinin ardından İstanbul Belediye Konservatuvarının 4. sınıfına imtihanla girerek bir yılda mezun oldu.
1940 yılında İstanbul Fatih’te bulunan İleri Türk Müziği Konservatuvarı’nda kanun sanatçısı olarak çalışan Necdet Varol; Hüseyin Sadettin Arel, Dr. Suphi Ezgi ve Ord. Prof. Dr. Salih Murat Uzdilek’ten feyz aldı.
1948’de Safiye Ayla ve Münir Nurettin Selçuk’un dikkatini çekti ve bu sanatçıların konserlerine eşlik etmeye başladı.
1950 yılından itibaren Ankara Radyosu’nda kanun sanatkarı, sanatçı öğretmenliği ve koro şefliği görevlerini ifa eden değerli bestekar 1956 yılında TRT İzmir Radyosu’na tayin oldu ve İzmir Radyosu Müdürlüğü, koro şefi, İzmir il basın temsilciliği, Ege Bölgesi turizm müdürlüğü görevlerinde de bulunan Necdet Varol;
1959 yılında TRT İstanbul Radyosu kadrosuna geçti ve Program Müdürlüğü, Müzik Müşavirliği, koro şefi ve eğitmenliğiyle sürdürürken Irak Hükümetinin daveti üzerine 1960 yılında Bağdat Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde kanun sazı öğretmenliğine getirildi ve bu görevine 8 yıl devam etti.
1964’te Bağdat Üniversite’since kendisine Türk Müziği Bilimi profesörlüğü unvanı verildi. Bağdat Televizyonunda kanun soloları yaptı.
1965’te Berlin Üniversitesi Müzikoloji Bölümü’nde lisansüstü öğrencilerine uygulamalı dersler ve seminerler veren Necdet Varol 1968’de Türkiye’ye döndü.
1975’te İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı kuruculuğu, yönetim kurulu ve öğretim üyeliği,
1982’de yılında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı bilim kurulu üyeliği ve öğretim üyeliği görevlerinde bulunan Varol İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı ve Gençlik ve Çocuk Korolarını da kurdu.
1986 da MESAM Teknik Bilim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunan Necdet Varol;
2009’da “Varol Kültür ve Sanat Merkezi”ni kurdu ve bu merkezin genel sanat yönetmenliği ve koro şefliği görevlerini üstlendi.
Farklı formlarda 1000’den fazla eser besteledi, bilimsel, metodolojik kitaplar yazdı.
T.C. Kültür Bakanlığı tarafından 1998’de kendisine Devlet Sanatçısı unvanı verildi.
Eserlerinden bazı örnekler;
2 operet denemesi, 1 bale, 2 âyin-i şerif, 3 durak, 30 ilâhi-tevşih eseri ile 160 civarında sözlü eseri bulunan Değerli Necdet Varol Hocam’dan Türk Müziği ve Nazariyatı Dersi’ni alan öğrencilerden biri olarak çok şanslı ve mutluyum.
Merhum Necdet Varol Hocamı; manevi huzurunda saygı ve minnetle yad ediyorum. Allah rahmet eylesin, mekanı Cennet olsun.