Prof. Dr. AYHAN SONGAR (1926 – 1997)

                                                                     Hekim, Araştırmacı, Akademisyen, Yazar.

 

               Balıkesir ilçesi Gönen 1926 doğumlu olan Prof. Dr. Ayhan Songar 1997 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi (1950) mezunu. Bitirdiği fakülteye aynı yıl asistan olarak girdi, doçentliğe (1956) ve profesörlüğe (1961) yükseldi.

               Ülkemizde müzik terapisi alanında yapılan eğitimsel çalışmalarda Prof. Dr. Ayhan SONGAR ismi öne çıkar. Cumhuriyetin kuruluştan 52 yıl sonra, İstanbul’da 1975 – 1976 Akademik Dönemi’nde  Eğitim – Öğretime başlayan Türk Musıkisi Devlet Konservatuvarı (İTÜTMDK); lisans programında yer alan Müzik ve Psikoloji Dersini veren ilk akademisyendir. Geçmişten günümüze var olan tıp ve müzik ilişkisi kapsamlı olarak ele alındı.

                T.C. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Anabilim Dalının kurucusu olan Prof. Dr. Ayhan Songar; aynı zamanda New York Bilimler Akademisi Üyesi, Türkiye Milli Kültür Vakfı ve Türk Edebiyatı Vakfı, Aydınlar Ocağı ve Türkiye Milli Kültür Vakfı Kurucuları arasında yer alır. Ayrıca Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin Genel Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

Prof. Dr. Ayhan Songar; Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Anabilim Dalı bünyesinde sürdürdüğü akademik çalışmalarının yanında oluşturduğu TÜMATA (Türk Müziği Araştırma ve Tanıtma) müzik grubu ile modern tıp biliminde yeniden keşfedilen müzik terapisinin okullaşmasına katkısı büyüktür. Bu çalışmalarda yanında bulunan ve vefatından sonra grubu yöneten ve çalıştıran isim ise Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç (1948 – 2017)dir.

                TÜMATA grubu çalışmalarını Türkiye, Avrupa ve Asya’nın  çeşitli ülkelerinde ve merkezlerinde sürdürmektedir. Örneğin Almatı, Münih, Zürih, Berlin, Barselona ve Madrit gibi şehirlerde eğitim merkezleri oluşturmuş ve bu merkezlerde aktif ve pasif yöntemlerle müzik terapi çalışmalarına devam etmektedir.

                Prof. Dr. Ayhan Songar Hocamızın yazdığı eserler şunlardır.

Beynimiz ve Sinirlerimiz (1979),

Enerji ve Hayat, Sibernetik (1979),

Alkol ve Uyuşturucu, Dil ve Düşünce (1986),

Çeşitleme (1989),

İnsan ve Din (1990).