SAĞLIKLI OLMAK İÇİN "DOĞRU" MÜZİK DİNLE.
        Müziğin sağlığımız üzerine etkilerini araştıran çalışmalar bize şu gerçeği vermektedir: Müzik sağlığımız için olmazsa olmaz bir olgudur.  
        SAĞLIK = MÜZİK = HAYAT
    Müzik; beyni dinç tutar. Örneğin müzik dinleme ve enstrüman çalmak gibi aktiviteler sayesinde beyin olumlu yönde ve yüksek düzeyde, ritmik çalışmasını sürdürür.
    Müzik; unutkanlığı önler ve zihinsel gelişimin pozitif yönde gelişmesine katkı sağlar. Bunama, Parkinson, Alzheimer rahatsızlığı olan ve yaşa bağlı olarak görülen söz konusu olan bu hastalıkların tedavilerinde olumlu yönde gelişmeler sağlar.
          MÜZİK MUTLU HİSSETTİRİR
    Müziğin hangi tarzı olursa olsun müzik dinlemek insanın kendini iyi hissetmesini sağlayan, dopamin ve serotanin mutluluk hormonlarının salgılanmasına vesile olduğu gibi; depresyonu, stresi ve kaygıyı azaltır. Kalbin ritmik çalışmasını sağladığı gibi vücutta bulunan organlara olumlu katkı yapar.
          ANNE - BABALARA
       Çocuklarınızın sağlıklı bir yaşam sürmeleri için onları müzikten uzak tutmayın ve ÇOCUKLARINIZA MÜZİK DİNLETİN.
        Okul öncesi ve İlkokul çağındaki çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda şu gerçekler ortaya çıkmıştır:
- Müzik dinletilen çocukların görsel ve sözel seviyelerinde olumlu yönde gelişmeler görülürken, müzik dinlemeyen - müzik dinletilmeyen çocuklarda olumlu gelişme görülmediği saptanmıştır. 

HALİL KARADUMAN- Kanun virtüözü, bestekâr (D.1Mart 1959 Ö. 9 Ekim 2012)

   Halil Karaduman 1959 yılında Urfa / Birecik'te doğdu. 1 yaşından itibaren Gaziantep'te büyüdü. Kanuni olan babasından 5 yaşından itibaren kanun ve müzik dersleri almaya başladı.
   1977 yılında İstanbul'a geldi. İstanbul’da 1975-1976 Akademik Eğitim-Öğretim Yılında Av. Prof. Dr. Ercümend Berker (D.1920 Ö. 2009) liderliğinde kurulan (İ.T.Ü.) Türk Müziği Devlet Konservatuarı Temel Bilimler bölümüne girdi. Bu bölümü birincilikle bitirdi.

   Devre arkadaşım olan sevgili Halil ile kâh okuldaki koro çalışmalarında kâh çeşitli semt koroları ve Kemani, Bestekar Selçuk Tekay (D.1 Ocak1953 Ö.14 Haziran 2021)  ile Fasıl Üstadı Şef Feridun Darbaz (D.1927 Ö.2007) fasıl topluluklarında birlikte çalışmalar yaptık.

45 yıla yaklaşan saygı, sevgi, dayanışma ve huzur-mutluluk içinde geçen evlilik hayatımda Halil’in özel yeri vardır.

    Evliliğe ilk adım olan nişan merasimimde değerli hocam Av. Prof. Dr. Ercümend Berker (D.1920 - Ö.2009) in konuşmalarının ardından arkadaşlarım ve dostlarımın arasında yer alan Halil ‘in kanun sazı ile eşliği merasime katılanlarca büyük bir çoşku ve sevgi seline dönüştü. Anlatılmaz bir müzik şöleni idi. Allah; hem değerli hocam Av. Prof. Dr. Ercümend Berker’den, hem de Halil Karaduman kardeşimden razı olsun.

İstanbul'a geldiği tarihten itibaren plak ve kaset dünyasın da yönetmen, bestekar ve kanun refakati olarak yerini aldı. Türkiye'deki üst düzey bütün solistlerle gerek plak, gerekse sahne çalışmaları yaptı. (Zeki Müren, Bülent Ersoy, Müzeyyen Senar, İbrahim Tatlıses, Sezen Aksu, Zülfü Livaneli bu sanatçılardan bazılarıdır.)

   Zülfü Livaneli ile birlikte yaptığı çalışmalar kendisinin yurtdışına açılmasını sağlamıştır. Bu bağlamda dünyanın çeşitli yerlerinde yabancı orkestra ve şarkıcılarla konserler verdi. Eşlikteki büyük yeteneği ve kanun sazına virtüöz derecesinde hakimiyeti yurt ve dünya müzik camiasında yankı buldu.

Amerika, Yunanistan, Ürdün, Tunus, Lübnan ve Suriye olmak üzere 100’den fazla Kanun öğrencisi vardır.

   T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı kanun sanatçısı olarak görev yaptı.

Türkiye'de üç tane, Amerika'da bir tane, Yunanistan'da iki tane enstrümantal cd.si bulunmaktadır. Kanun icrasına yepyeni bir stil getiren sanatçı bu arada bir de kanun metodu yazmıştır. Sanatçının sözlü eserleri de vardır. Bunlardan bazıları: Devlerin aşkı, Rüyalarda buluşuruz, Kutupta yaz gibi, Leyla.
 

      Fani dünyadan ebediyete göçünün 10. Senesinde değerli kardeşim, arkadaşım Halil Karaduman’ı rahmet ve minnetle yad ediyorum.

      Allah; ruhunu şad, mekanını cennet eylesin inşallah.

      Ailesi ve sevenlerinin başı sağ olsun.

Zeynettin Maraş, İstanbul Suadiye'de 1927 yılında doğdu. Müzisyen bir ailenin evladı olarak küçük yaşlarda müzik ile ilgilenmeye başladı ve ilk derslerini udi olan annesi Muazzez Hanım'dan aldı.

İstanbul Belediye Konservatuvarı öğrencisi olan Maraş, burada M. Nurettin Selçuk, Mesud Cemil, Nevzat Atlığ, Şerif Muhiddin Targan, Refik Fersan'dan dersler aldı.

İlk bestesini 1947 yılında ablası Necla Tarzi'nin yazdığı "Gözyaşlarımı derdime derman ettiğim akşam" ile başlayan güfteyi Hicazkar makamında ve Curcuna usulûnde besteledi.

İnleyen Nağmeler, Gizli Aşk Bu, Hasretim Sana isimli besteleri gibi birçok eseri vardır.

Çeşitli sağlık sorunları ile uzun süredir mücadele eden Bestekâr Zeynettin Maraş 23 Eylül 2022 tarihinde ve 95 yaşında iken fani dünyadan ebedi dünyaya göç etti.

Allah rahmet eylesin.

Mekanı Cennet olsun.

 

Zeynettin Maraş ve Mehmet Gezer

16 Ocak 2020 İstanbul Kadıköy Belediyesi Konser Salonu

Zeynettin Maraş ve Mehmet Gezer

Copyright © www.mehmetgezer.com Mehmet Gezer - Tüm Hakları Saklıdır.