YALÇIN TURA

 

 

 Müzikolog, besteci, yazar. 1934, İstanbul doğumlu. Küçük yaşta keman ve piyano dersleri aldı. İlk,orta eğitiminden sonra 1954 yılında Galatasaray Lisesi’nden, (lise yıllarında Seyfettin Asal ile keman, Demirhan Altuğ ve Cemal Reşit Rey Beylerden teori ve armoni feyz etti) sonra İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden 1960 yılında mezun oldu. Bir beste deneme­sini gösterdiği Cemal Reşit Rey'in önerisiy­le Demirhan Altuğ'dan solfej ve müzik kuramı dersleri aldı.TRT'de jüri ve danışma kurulu üyeliklerinde bulundu.

1955 yılından başlayarak profesyonel besteci olarak film ve sahne müzikleri yazdı. “Aşk-ı Memnu dizisinin müziği Yılanların Öcü, Kırık Hayatlar, Keşanlı Ali Destanı” gibi film ve oyunların müzikleri en bilinen eserleri arasındadır. 

1976'da kuru­lan İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nda öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Bu okulun Müzikoloji Bölümü Başkanlığına getirildi. Batı Müziği ve Armoni Derslerini aldığım değerli Yalçın Tura Hocam ile akıcı ve hoş sohbetli yaptığımız dersler ile nazik-kibar-sevecen halleri gözlerimin önünde.

1997-2001 yılları arasında konservatuarın müdürlüğünü yürüttü ve 2001 yılında emekli oldu.

1970'lerden başlayarak çeşitli yayın organ­larında müzikle ilgili yazılar yazdı. 1976 yılında başladığı Dimitri Kantemiroğlu'nun “Kantemiroğlu Edvarı olarak bilinen Kitab-ı İlmi'l-Musıki alâ Vechi'l-Hurufat” adlı çalışmasını bugünkü Türkçeye çevirerek aslıyla birlikte Batı notasıyla yayımlama girişimi, 2001 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından sonuçlandırıldı. Çeşitli kongre ve sempozyumlarda sunduğu bildirilerle bazı dergilerdeki yazılarını Türk Musikisinin Mes’eleleri (1988) adlı kitabında bir araya getirdi. Bu kitaba özel olarak yazdığı bir bölümde Arel-Ezgi Sistemi'ni eleştirdi. Çoksesli yapıtlarında sadece Türk Halk Müziği ve Klasik Türk Müziği formlarından aynı zamanda Klasik Batı Müziği formlarından; cazdan ve hafif müzikten faydalandı.

Yalçın Tura, Ulusal Müzik Eserleri Meslek Birliği (SACEM)'in İcra Komitesi üyeliğini, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM)'nin Bilim Kurulu Başkanlığı; ayrıca TRT'de jüri ve danışma kurulu üyeliği, Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Hazırlık Komitesi'nde Türk Müziği Başkanlığı yaptı.

1958’de Zümrüt filminin müziği ile Gazeteciler Sinema Armağanı’nı,

1983’te Bir Yudum Sevgi filminin müziği ile Altın Portakal Film Müziği Ödülü’nü,

2001’de Türk Sineması’na yaptığı hizmetler için 20.Uluslararası Film Festivali Onur Ödülü’nü,

2005’te Sinema Yazarları Derneği Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü,

2009’da Antalya Altın Portakal Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü,

2010’da 38. İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü’nü aldı.